Trädgårdsskötsel
Under växtperioden på sommarhalvåret behöver våra trädgårdar lite extra underhållning, framförallt vad gäller klippning av gräs och häckar, ogräsrensning samt bevattning av gräs och buskar.
Sommarunderhåll
Under sommaren är växtligheten som störst vilket kräver en del underhåll - framförallt av häckar och gräsmattor. Sommarperiodens underhåll omfattar:
- Bevattning (av gräs och häckar)
- Gräsklippning
- Ogräsrensning
- Häckklippning
- Rengöring (och inoljning) av altan/trädäck
Häckar
För att våra häckar ska växa och bli täta krävs visst underhåll - framförallt under de första åren. Skötseln av vintergrön liguster är relativt enkel och häcken behöver som mest omtanke de första två åren efter plantering. Beskärning av ligusterhäck bör ske två gånger per år för bästa resultat. Bästa tiden för att beskära liguster är en gång runt midsommar och en gång vid månadsskiftet augusti/september. Klipp då tillbaka cirka 30% av den nya tillväxten för att få så optimalt resultat som det är möjligt. Då slipper man även få en massa bär i häcken, då växtens blommor som kommer i juni senare blir till bär. Näring i form av gödsel kan även behöva tillföras beroende på vart häcken är placerad och kvaliteten på jorden.
Vidare information om skötsel av vintergrön liguster kan hittas på häckspecialistens hemsida (scrolla ner till "Vintergrön Liguster skötsel").
Trädgårdsavfall
Som vanligt under växtperioden (april-november) har vi våra trädgårdskärl stående på sopstationerna med tömning varannan torsdag. I trädgårdskärlet kan man lägga sådant som blommor, gräsklipp, löv, små, lätta fallfrukter och små kvistar. Jord, krukor och matavfall samt större mängder fallfrukt som gör kärlet tungt är exempel på sådant som inte får läggas i trädgårdskärlet. Om kärlet blir för tungt kommer det inte kunna rullas ut för tömning.
Vinterunderhåll
Under hösten och vintern är det framförallt lövkrattning och snöskottning som behöver utföras. Mer info om vinterunderhåll finns här.
Övrigt
Varje bostadsinnehavare ansvarar för underhåll av utomhusmiljön inom sin egen tomtgräns - i enlighet med föreningens övergripande trädgårdsplan (se bilder nedan).
Det är också var och ens gemensamma ansvar att underhålla våra gemensamma ytor, såsom parkeringar, uppfarter, häckar och gräs ut mot allmän väg mm.
Mer information om underhåll av utomhusmiljön kan hittas i våra trivselregler.